Det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg sikkert!

Målet er å oppgradere ytterdøra på hytta. Ytterveggen er renovert og det siste gamle vinduet er skiftet ut. Med ingen vindu i yttergangen må ytterdøra ha glass. Jeg vil ikke ha ei helt ny glinsende ytterdør, det passer ikke til den gammeldagse hytta. Pluss at jeg har veldig lyst til å legge litt av meg selv i den hytta, på den måten hedre både hytta og bestefaren til min mann, som bygget hytta og en del av inventaret i sin tid. Så, jeg vil få tak i brukt ytterdør av tre, heltre, dvs trevirke tvers igjennom. Venstrehengslet og helst med glass.

Gamle døra er høyrehengslet, dvs. hengslene sett fra når man står framfor døra (den siden man ser hengslene fra) og man ser på døra. Gamle døra hadde altså hengslene på høyre siden. Men om vinteren, når snøen har samlet seg og ligger mot hytteveggen og vi må måke snø for å komme til døra, så ligger det mye mer snø på venstre siden av døra og vi må måke fra motsatt side først for så å måke nok plass til å åpne døra helt på gløtt. Derfor ønsket vi nå å snu døra slik at vi ikke trenger å måke så mye for å komme inn.

Det var lett å få tak i dører som var 210 cm høye, men disse blir dessverre for høye for denne veggen. Da må vi i så fall løfte taket og da snakker vi et helt annet prosjekt. Jeg ventet derfor tålmodig og fikk til slutt tak i ei dør som passet, men denne var uten glass. Jeg tegnet opp og regnet ut størrelse på ei glassrute, bestilte denne og tilhørende pakning og lister.

Her kan man velge to måter å felle glasset inn i døra. Se bilde av tegningene Alt. 1 og Alt. 2 over. Forskjellen er kun på innersiden av glasset, til høyre og på midten; der på bilde Alt.1 står «Liste» og på Alt.2 er ordet og lista fjernet. Jeg bestemte meg for å skjære døra til slik Alt. 2 viser, med en fast kant på innsiden av døra. Da får man i hvertfall ikke evt vann inn i hus. Selve glassruta måler 50,3 x 70,3 cm (bredde x høyde). Planen var å sage et hull ca 48 x 68 cm fra innsiden og deretter sage fra utsiden 4,8 cm dypt spor (døra er 5,8 cm tykk) i en ca 52 x 72 cm ramme og tilslutt frese ut den drøye 1 cm høye kanten. Men da jeg hadde saget hullet fra innsiden så jeg at døra ikke er massiv slik jeg håpet. Den er fylt med en slags presset sagspon inni, og det innerste og ytterste laget er aluminiumsplate og kryssfiner som ytterste lag.

Da har jeg to valg; vente på å finne en annen dør eller finne en annen løsning. Jeg dro på byggevareforretning og så på deres utvalg av listverk i håp om å få en åpenbaring. Og joda, en idé kom raskt på plass! Her har man flere mulige løsninger, og ikke bare én er riktig. I bakhodet har jeg alltid tanken på at døra må være vanntett, så alle sår/åpninger jeg lager må tettes igjen.

Valget landet på en liste som har mange navn; utforingslist, oppussingslist, renoveringslist og sikkert andre navn også. Se bilde over. Med denne listen kunne jeg rekonstruere opprinnelig plan, Alt. 2. Jeg laget en ramme av lista, stor nok til å kunne legge glassruta inni den.

Hjørnene er bevisst skjøtet ved skråskjærte ender slik at listene presser hverandre på plass (se skjøte til venstre på bildet). Det virker mer solid og sterkere på lang sikt sammenlignet med alternativet til høyre, men det hadde nok sikkert holdt godt det også.

Jeg forstørret hullet i døra slik at ramma fikk plass inni. Ramma skal skrues OG limes på plass. Med den svake innmaten i døra vil ikke skruer ta godt nok tak i materialet. Men skruene, sammen med limet vil holde ramma på plass i hullet i døra i lang tid. Limet jeg brukte er også fugemasse som sikrer også at vann ikke trenger inn mellom døra og ramma. Her finnes det flere ulike typer lim/fugemasse. Bare spør betjeningen på butikken hvis du er i tvil om hva du skal kjøpe. Jeg boret hull i listene for skruer (det heter at jeg forboret listene), og boret deretter med en 10mm bor helt ytterst i hullet slik at skruehodet vil falle litt inn i lista. Jeg klattet masse lim innvendig i åpningen på døra, la ramma på plass (baksiden av ramma flukter med innsiden av døra), sprøytet litt lim inni skruehullene og på skruen og skrudde inn skruene. Jeg brukte hammer og en trebit til å banke på ramma for å presse ramma, limet og døra sammen. Til slutt kontrollerte jeg at ramma var plassert slik den skulle, kant i kant med innsiden av døra, før jeg skrudde inn skruene og presset lister på plass inni ramma som skulle holde trykket på alle sidene på ramma utover mens limet tørket. Se bilde under. Jeg har nå godt skruefeste til listene som skal holde glassruta på plass! Topp!

Et drøyt døgn senere skjærte jeg bort overflødig lim, pusset litt over overflatene på innsiden av ramma, renset bort all smuss og penslet på oljegrunning; i dette tilfelle Visir. Visir er overmalbart etter 24 timer ved temperatur på 23° (48t ved 15°). Det var varmt ute i den tiden jeg holdt på så jeg ventet halvannet døgn før jeg malte over med to strøk oljemaling. Nå er jeg trygg på at innsiden av ramma er vanntett.

Etter lang nok tørketid limet jeg fast en pakning som skal ligge på innsiden av døra, mellom glasset og døra. Se bilde over. To plastbrikker legges på undersiden av ramma, dvs under glassruta for å skape lufting mellom glass og ramme. Glassruta løftes på plass. Jeg kan nå sage til de plastlistene som skal holde glasset på plass fra utsiden. Disse listene leveres hvite, så jeg har allerede grunnet og malt disse i samme farge som innsiden av ramma; Tjærebrun. Disse plastlistene kommer med en gummipakning. Denne pakningen skal ALDRI males. Da morkner den og taper sin funksjon. Så aldri aldri aldri mal en gummipakning! Jeg tok gummien av mens jeg malte listene. Når man maler listene etter at de er montert bør man aller helst maskere gummien for å ikke male den.

Jeg er nå klar til den avslutningsfasen av glassmonteringen. Glasset ligger allerede på plass. Før jeg fortsetter vasker jeg glasset med White sprit og sørger for støvfrie omgivelser. Dette for å unngå at skitt og smuss kan legge seg mellom glasset og pakningen på plastlista. Du kan sikkert bruke noe annet enn White sprit dersom du ikke har det. Du kan sikkert vask med hva som helst først og så vask over med kun rent vann slik at du får bort såperester osv. Det skal veldig lite til for at vann kan trenge inn og legge seg bak listene og dermed skape trøbbel, så det er lurt å være litt nøye her.

Jeg kan nå måle opp, sage og montere listene som skal være oppe og nede på vinduet. Ikke glem å sett på gummipakningen som du evt tar av mens du maler listene! 😉 Sidelistene skal skråskjæres i begge ender. Her kan det være lurt å ha en liten bit av lista som du bruker for å finne den rette vinkelen. Når det er andre vinkler enn 45grader eller 90 grader pleier jeg å legge en slik bit inntil stedet listen skal passe mot, legger deretter en blyant inntil listen som ……… ok dette blir for vanskelig å forklare med bare ord. Jeg skal få laget en video av dette og legge ut..hehe.. 😉 Inntil videre skal du bare prøve deg frem for å finne riktig vinkel. Jeg bruker vel å merke en elektrisk kapp- og gjersag som viser grader på vinkelen man sager i. Her blir det fryktelig tungvindt med manuell sag og vanskelig å få et pent resultat, men det går det også. Merk at sidelistene skal ligge helt inntil overlisten, mens du kan ha ca 2-3 mm gløpp mellom sidelisten og underlisten. Dette for lufting og at vann skal kunne tørke opp og ikke bli liggende mellom listene. Derfor er det lurt å passe på at over og underlisten, spesielt sistnevnte når helt ut til sidene av ramma. Jeg forboret plastlistene og kan nå skru fast alle listene.

Nå ser jeg at jeg nærmer meg målet! Jeg kan nå beise døra! Jeg skrur av håndtak og låsesylinder, og pusser overflaten med sandpapir, grovhet 120. (Jeg jobber foreløpig kun med yttersiden av døra. Innsiden tar jeg når døra er montert. Kanskje til neste sommer.) Jeg pusser over to ganger, i håp om å få bort litt av rødfargen i døra. Jeg har kjøpt oljebeis i fargen Tjærebrun. Er jeg tålmodig og nøye så kan dette bli skikkelig vakkert! Da får jeg vridd farge fra rød til mer brun. Jeg beiser to tynne strøk. Jeg er veldig nøye med å ikke la det bli tykke strøk slik at man får skjolder i fargen.

På grunn av at jeg måtte lage skruefeste til vinduet ved å montere denne ramma inni åpningen i døra vises nå denne ramma. Dette vil jeg dekke til med egnet liste. Den tynneste listen jeg fant var en ubehandlet vinkellist. Se bilder over. Denne snittet jeg opp på midten, dvs delte den i to. Da fikk jeg den perfekte listen som dekket over ramma samtidig som den ikke ble stikkende utfor de plastlistene som holder glasset på plass.

Jeg fylte opp i hulrom og dekket det som vistes av rammen med det samme limet jeg brukte til å feste ramma til døra. Nå forsegler jeg også overgangen mellom selve døra og vinduet og forebygger vann- og råteskader på døra. Jeg skråskjæret listene (45°, i rødt på bildet) i hjørnene, legger de på plass og trykker de ned på plass i det klisjete limet. Jeg stiftet fast listene med en stiftepistol. Hvis du ikke har en sånn kan du bare legge noe som presser på listene for å holde de på plass mens limet tørker. Man bør ikke slå inn stifter med en hammer på dette tidspunktet pga den ikke-massive innmaten, og rammefestet kan svekkes. Jeg tørket bort overflødig lim. Dette kan også skjæres bort når limet er tørket. Disse siste listene er på forhånd grunnet og malt med samme stoff som ramma og plastlistene; Visir og bengalakk i fargen Tjærebrun. Bengalakk er nemlig egnet til bruk på det aller meste av overflater, deriblant trevirke, plast og metall (skruehodene). Appr. skruehodene, jeg maler siste strøk på listene rundt vinduet når døra er ferdig montert. På den måten får jeg forseglet det hele med samme strøk og dekket til de synlige skruene og stiftene, samt evt skader som kunne oppstått under frakt eller montering. Husk å ikke male på gummipakningen!

Når døra er montert og ferdig malt fjernes teipen. Nå kan vi zoome ut, ta bilder og sammenligne! ??

Nå gjenstår det kun å få ordnet sprosser til dørvinduet, sage en liten bue på sideveggene ved siden av døra, grunne det som ikke er grunnet og male ferdig. Og da har hele hytta fått nye vegger, vinduer og dører. ??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *