Brukket ben?

Iblant må filtputene på undersiden av spisestuestolene fornyes, og i helga satt jeg endelig igang med det. Da oppdaget jeg et stolben som var sprukket opp. Hvis du ser før deg hvordan stolen er satt sammen, akkurat der hvor setet møter hele bakdelen på stolen blir det en stor belastning når man både lener seg tilbake på stolryggene, også når man skyver seg att og fram på stolen. Det er derfor en veldig vanlig plass å sprekke opp på stoler av tre. Dette vil også komme an på type trematerialer som brukes. Noen tresorter er hardere enn andre, mer fleksible eller mer sprø enn andre. Konstruksjonen og hvordan delene festes sammen har veldig mye å si for hvor mye belastning en stol tåler.

Men la oss ikke spore altfor mye av. Hvis denne skaden går ubehandlet hen vil stolen til slutt knekke, sannsynligvis MENS noen sitter på den. Akkurat dette tilfellet er lett å reparere selv da skaden er ganske godt tilgjengelig, man trenger ikke å sprette opp noen sømmer e.l. Jeg velger så klart ikke å overse sprekken og finner frem trelim, skrue, tvinge, bor og skrumaskin.

Jeg ønsker å lime og skru fast sammen de sprukne delene. Jeg planlegger plassering av skruen for å se i hvilken vinkel jeg skal bore hull, og dette gjør jeg ved å plassere skruen på utsiden av benet for å se hvordan den kan passe (se bilde). Og så bores det.

Jeg presser sprekken forsiktig opp og fyller trelim inni sprekken. Jeg holder sprekken oppe ei lita stund slik at limet kan renne innover og fylle opp i sprekken. Her kunne jeg sikkert brukt feks en tannpirker eller kniv for å skyve limet lenger inni sprekken, men det er ikke nødvendig her. Deretter klemmer jeg sammen delene med hånda mens jeg skrur inn skruen til jeg kjenner den strammer sammen delene. Jeg tørker vekk overflatisk lim (da blir det mindre etterarbeid), setter på tvingen og lar det få stå og tørk over natta.

Nå har stolen fått et par ekstra leveår! ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *