Reparasjon skapdører – Tips 3 (3 for 1)

Dette er ikke direkte en reparasjon, men mer et inngrep, med 3 tips i ett. Vi har to dører med glass i. Når vi åpner de nymalte kjøkkendørene vil jeg helst ikke se trehvit bakside av sprossene. Det syns jeg er så stygt.. Jeg ville ha irritert meg over det, samt at jeg ser at det skal gå an å få av glassene uten å ødelegge dørene, så jeg velger å fjerne de. NB! Her er det absolutt fare for at glassene knuses, så ta det med i vurderingen! Jeg bor i Bodø og kan enkelt kjøpe nytt glass her i byen hvis uhellet er ute.

Glasset holdes på plass av 4 smale lister på baksiden av døra. Disse tredørene er nærmere 20 år gamle så listene kan være sprø og knekke lett. Jeg tar derfor en hammer og en trebit, holder trebiten inntil en av de lengste listene (omtrent midt på) og banker forsiktig på trebiten for å løsne listen litt fra døra. Når det er kommet en sprekk mellom listen og døra tar jeg feks et tappjern og lirker videre listen ut. Deretter gjentar jeg prosessen med alle 4 listene, på begge dørene.

Listene var festet med små stifter. Flere av disse satt igjen i døra slik at jeg ikke kunne fjerne glasset riktig enda. Det er vanskelig å kom til med hammer for å trekke ut stiftene mens glasset fremdeles er i døra. Man kan bruke tang og trekke de ut, men det kan også være tungt og vanskelig. Jeg som alltid ser etter metoder som krever lite krefter brukte ei rørtang og den trebiten jeg brukte til å løsne på listene. Jeg klemte rørtangen rundt stiften, la trebiten inntil tangen og trakk ut stiften ved å dreie tangen over på lista. Dette er generelt en bra metode for å trekke ut spiker. Selv de største spikrene som sitter fryktelig fast, blir lekende lette å få ut. Dette skal jeg demonstrere bedre en vakker dag med større planker og spriker.

Med alle stiftene ute kan jeg fjerne glassene, vaske disse og legge på et trygt sted mens dørene males. Stiftene som ble med listene ut skal slås ut og fjernes. Hodet på stiftene kan forårsake skade på disse tynne listene ved at de river med seg trevirket på tur ut av listen, dvs det kan flises opp rundt hullet der stiften står. Det blir gjerne litt stygt. Man kan velge å ignorere skaden og bare male over den.

Det går også an å forebygge slike skader. Når man vanligvis skal slå ut en spiker har man ikke noe under der hvor spikeren kommer ut. Men i dette tilfelle snakker vi finsnekring. Når du skal slå ut stiftene legger du listen med stiftspissen opp. Og nettopp ved å legge et underlag (gjerne en treplanke) under listen, under hullet hvor stiften kommer ut, gjør at det ikke flises opp rundt hullet når du banker stiften ut. Var dette forståelig eller? Det er litt vanskelig å forklare i tekst..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *