Reparasjon bilderamme

Når et voksent barn flytter hjemmefra, kjøper seg en stor bilderamme på Jysk, henger den opp med fester som svikter slik at ramma detter i gulvet og knuses, blir hun av sin egen mor henvist til Snekkermamma, som for øvrig er én og samme person.

«Bare å kast» sier du? «Jeg fikser!», sier Snekkermamma. «Bare kom hit med ramma». Først; kartlegging av skaden. Glasset er heldigvis pleksiglass og knakk derfor ikke. Ramma derimot er delt i to. Material ramme; mitt ikke-favoritt stoff, MDF. Vi trenger trelim, skruer, tvinger, skrumaskin, borer og bits.

Delene passer fremdeles sammen, så de kan limes og skrues fast sammen igjen. Men siden materialet er mer som papp enn tre, vil det være svært begrenset hvor mye belastning den ramma tåler i ettertid. For å øke ytterligere levetiden til ramma velger jeg også å lime pleksiglasset til ramma. Vekta til bildet, bakplate og glasset vil derfor fordele seg på hele ramma i stede for å henge som en sandsekk i den svake ramma.

Materialet i ramma er ikke så tykt, kun et par cm. MDFen sprekker derfor lett dersom skruen er for tykk (hadde ikke vært et problem med vanlig trevirke). Jeg velger derfor en bor som er bittelitt tykkere enn stammen av skrua. Jeg smører lim på begge delene som skal limes sammen, fester delene sammen med en tvinge, og borer et hull (fra baksiden av ramma) som er like dypt som skruen er lang. Jeg smører litt lim på skruen og skrur den inn. Her må vi passe på at skruen ikke går igjennom ramma, fordi da vil den vises på framsiden og det er ikke fint. Ramma er litt herpet og i oppløsning, også på overflaten akkurat der ramma knakk. Jeg tar derfor vanlig teip og teiper stramt rundt det skadde området. Teipen kan jeg så fjerne forsiktig etter noen timers tørking.

Øvelsen gjentas på den andre skaden, bare at denne gangen må jeg skru skruen inn i en annen retning enn først ønsket fordi i rammehjørnene er det plassert metallvinkler (fra fabrikken), og skruen må skrus forbi disse. Men ellers, lime, tvinge, bore, skrue, og teipe.

Vente, vente, vente…. aller helst til dagen etter. Så kan tvingen og teipen fjernes. Jeg skraper/skjærer bort limrester som jeg ikke fikk vasket vekk før tørking. Overflatene er slettes ikke verst, bortsett fra visuelle merker. Da ramma er beksvart tar jeg frem en svart tusj og tusjer i alle synlige skader og tørker med en gang over med tørkepapir. Jeg kan nå lime fast pleksiglasset i ramma og feste bildet og bakplata. Tada!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *