Kniver i eller på veggen?

Jeg har akkurat montert en magnetisk knivholder hos min mor. Hun fikk et knivsett i julegave fra oss, og dette ville hun gjerne kunne henge opp på veggen på kjøkkenet sitt.

Første steg var å finne praktisk og fin plassering til knivene. Valget sto mellom veggen ved enden av kjøkkenbenken, eller over benkeplata, mellom vasken og komfyren, som forøvrig også er det mest brukte arbeidsområdet. Veggen består av en slags trefiberplate som var vanlig å bruke på 50-60-tallet (helt jævlig å rive fordi plata kommer ikke hel av, nei, du må rive den av bit for bit). Denne plata er montert rett på stenderne og ble ofte tapetsert hvis det ikke ble montert en glatt, tynn mdf-plate utpå på den, som igjen ble malt. Den gir ikke noen imponerende veggfeste, men ikke merkverdig dårligere enn gipsvegger. Veggen over kjøkkenbenken er flislagt oppå en slik trefibervegg, dvs. ca 16+8 mm tykk vegg. Valget falt på det sistnevnte.

OBS!! Før jeg skrur hull i veggen må jeg først sjekke om det ligger vannrør eller strømledninger eller lignende bak materialet som kan skades dersom jeg skrur inn en lang skru. Inni veggen går det et lufterør fra 1.etg og opp på taket. Ok, vi styrer sannsynligvis unna røret, men for å være sikker tar jeg mål av den medfølgende skruen og ser hvor langt inni veggen den går; 20 mm. Konklusjon; jeg kan skru hvor som helst i veggen uten at skruen går igjennom veggmaterialet.

Jeg kan velge å kjøpe spesialbor til fliser (dyyyrt..?) og bore hull i selve flisene, men velger heller å skru i fugene mellom flisene i stede, da det også ser ryddig ut å plassere magneten på høyde med fugene.

På pakningen til magneten står det at avstand mellom skruene kan være et sted mellom 43 – 44,5 cm, dvs mål fra midten av den ene skruen til midten av den andre skruen (også kalt CC43 – 44,5 (CC = center til center)). Se på bildet hvordan jeg ser at optimal avstand er 43,9 cm (da kan vi si 44 cm). Jeg måler distansen mellom vasken og komfyren, merker av for midten oppe på veggen, og måler så 22 cm ut til hver side. Jeg kontrollmåler avstanden mellom begge sidene før jeg lager hull. Vær nøye!

Det medfølger plastplugger til festene til magnetlisten. Diameteren på pluggene er større enn bredden på flisfugene så jeg dropper pluggene. Det er kun en liten magnetliste som skal monteres og ikke skal den brytes mye på, så det går helt fint å droppe pluggene. Jeg måler stammen på skruen til 3 mm og velger derfor 3 mm tykk bor. For å se hvor langt inni veggen jeg må bore merker jeg av på selve boren med en bit teip. Som bildet viser setter jeg teipbiten like langt inn på boren som skruen er lang.

Deretter borer jeg hull og skrur fast det ene endestykket. Det andre endestykket fester jeg også, men letter bittelitt på skruen igjen slik at det er mulig å ta bort selve endestykket mens skruen står igjen. Nå er altså ett endestykke montert + én skrue. Nå tar jeg frem magnetlisten og skyver den inn på det monterte endestykket. Når du nå holder magnetlisten slik den skal stå, ser du den skruen som står igjen rett innfor kanten på magnetlisten. Nå kan jeg ta det andre endestykket og skyve det inn på magnetlisten og skruen, så langt det går an. Nå er magnetlisten festet og knivene kan henges opp!

2 Responses to “Kniver i eller på veggen?”

Author's gravatar

I følge min kokkebror skal knivene henge med bladet nedover så evt vann ikke renner inn i skjeftet.

    Author's gravatar

    Aha.. takk for tipset! Jeg skal gi beskjed videre. ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *