Reparasjon skapdører – Tips 5 Lag eget sparkel

Jeg tar turen tilbake til kjøkkenet. Skapdøra til søppelskapet hadde i løpet av minst 15 år fått seg en dyp dal av en skade innvendig fra det uttrekkbare søppelstativet som er montert inni skapet. Den oppflisede stripen tvers over nesten hele døra målte opptil drøyt 30 cm lang, 3 cm bred og tett i underkant av 1 cm dyp.

Krater i døra!

Dersom du ikke har sparkel og det er langt til neste sparkelsalgsted, eller du ikke har lyst å kjøpe en hel beholder til en bitteliten jobb, kan du selv lage sparkel av fin sagspon og trelim. Mange/fleste typer sparkel innholder gips og dolomitt (bergart/sement) som fyllstoff, og stoffet som binder det hele sammen og gjør at det festes til overflaten som sparkles er gjerne en type gummi/plast (latekspolymer). Og det er vel det samme som brukes i mange malinger for å få den seig og klebrig så den festes til overflaten. Stoffet brukes sikkert i noen typer lim også.

Jeg hadde sparkel, men uten at jeg tør å påstå det så virket det i hvertfall logisk i mitt hode at det blir et sterkere resultat å reparere tre med tre, med hjemmelaget sparkel. Dvs. at reparasjonen tåler mer belastning dersom jeg fyller krateret med tre og lim, og ikke sementblanding i form av sparkel. Jeg følte for å bruke det, jeg ville det, jeg kunne det, så jeg valgte det; å bruke mitt eget sparkel.

Herlig sag! Har sine begrensninger, men har ofte bruk for den. I❤it! Spesielt godt egnet for mine fibromyalgiske vev og ME-plageforebygging. ??

Jeg hentet frem restmaterial av tre og min søte lille råtass-sirkelsag fra Bosch. Jeg la avispapir på gulvet under materialet jeg skulle sage, og saget deretter masse hakk i trevirket for å lage sagspon. Jeg samlet opp sagsponen i en liten haug og blandet den til en tykk blanding med trelim. Jeg sparklet krateret, dyttet godt etter massen for å klemme den ned i alle hull og sprekker. Dagen etter pusset jeg over området. Deretter kunne jeg enten ha laget en tynnere blanding av sparkel, eller brukt vanlig sparkel til å finsparkle området for et mer strøkent resultat. Jeg brukte vanlig sparkel fordi det går fortere og er enklere å pusse såpass tynt lag med sparkel som dette siste strøket var. Når man skal pusse over et hjemmelaget trelim-sparkel kan man nemlig bli plaget med selve limet i sparklet, fordi når man pusser over limet, varmes det opp og kan bli litt klebrig igjen. Det kommer litt an på type lim man bruker, underlaget og hvor tykt lag sparkel man skal pusse ned osv. Så det er lurt å være veldig nøye når man sparkler med denne typen sparkel slik at man slipper å pusse så mye over det. Men det går fint an å få dette til med litt tålmodighet. Og i tillegg, hvis man skal beise eller lakke overflaten etter sparklingen ser resultatet mye mer naturlig ut med sagsponsparkel!

Skaden ble utbedret og døra ble grunnet, malt og montert opp igjen. Som bildet over viser la jeg en metalliste på innsiden av døra. Jeg hadde faktisk ikke planer om å montere en sånn liste i utgangspunktet. Jeg skulle egentlig gjøre noe med den skarpe kanten på selve søppelstativet. Det var ikke før døra var montert på plass igjen at jeg ombestemte meg og kjøpte en overgangsliste (egentlig ment for å dekke over skjøter på gulv) og limet den på døra. Så kan man si; hva var egentlig vitsen med å reparere skaden og ikke bare dekke over den med metallisten? Vel, jeg kunne godt bare gjort det. Men dersom jeg en dag fjerner søppelstativet så kan jeg også fjerne metallisten uten å skjemmes, og døra vil likevel se hel og fin ut på innsiden. Mulig det blir merker i malingen da…men det kan flekkes i i så fall. ??

5 Responses to “Reparasjon skapdører – Tips 5 Lag eget sparkel”

Author's gravatar

Deg sagen din så fryktelig praktisk ut for oss som ikke orker store sirkelsager.. . Hvordan er den og hva er specsene på den? Mulig julegave fra meg til meg det der ?

  Author's gravatar

  Hei! Beklager sent svar, men jeg får ikke varsel om meldinger.. Jeg må finne ut av det..
  Ja den sagen er veldig kjekk. Lett å bruke og lett å ta med seg. Jeg har for eksempel brukt den mye til å sage til veggplater når jeg har pusset opp både hjemme og på hytta. Jeg har kappet lekter, panel, bordkledning, 2″x4″ material (sager tvers over, snur materialet og sager på samme plass på andre siden), m.m. En stor sirkelsag spyr også sagsponen utover og oppi lufta, mens denne gjør ikke det. Derfor er den kjekkere å bruke innendørs hvis man feks sager til veggplatene inni stua så forpester man ikke hele etasjen. Jeg støvsuger gjerne samtidig som jeg sager. Det er viktig å ikke dytte for hardt etter når man sager pga belastning på saga, også fordi da drenerer man batteriet og da stopper den. Det er jo litt liten motor så sagen må ha tid og rom for å jobbe i sitt eget tempo for å si det sånn. Og som med alle sager, må man være bestemt når man bruker de. Man må ikke nøle eller trekke de tilbake mens man sager fordi da kan de ta tak i materialet og skyte seg tilbake. Og det kan være skummelt. Jeg har også skrumaskiner som bruker samme batteri så jeg har noen ekstra batterier. Batteriene lades for opp (et kvarter-halvtime, har ikke tatt tiden, men det er ikke 2, 3, 4 timer). Vær obs på at sagbladet er tynt og dermed bøyelig, spesielt når man sager tykt material. Så dersom kanten som sages skal være 100% bein så bør man sage veldig forsiktig, bruke tykkere eller hardere sagblad, eller bruke en større sirkelsag med større blad. Sjekk nærmere produktegenskaper i linken under. Staypro er ofte best på priser så fremt det er fri frakt. De leverer raskt også.

  https://www.staypro.no/maskiner-verktoy/batteridrevne-verktoy/sageverktoy/sirkelsager/bosch-gks-12-v-li-sirkelsag-uten-batterier-og-lader?channable=e43506.SkYxNzAzMC0y&VAT=1&gclid=CjwKCAiAob3vBRAUEiwAIbs5ThzccTLWqZ39iK4_J5fCL-CitHi-Op5KABjJMsRx4heAJMplCd4qhBoCCjEQAvD_BwE

  Author's gravatar

  Sagen heter Bosch GKS 12V-26

Author's gravatar

Fant bloggen din og det er artig og inspirerende ??‍♂️⚒️.
Fortsett med den gode jobben!

  Author's gravatar

  Tusen hjertelig takk! Så hyggelig 🙂 Jeg skal prøve å være flinkere til å oppdatere bloggen, og ikke bare Instagram og Facebook.
  Og beklager veldig sent svar..jeg har ikke vært inne på nettsiden på pc´en på ei stund og fikk ikke med meg meldingen din før nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *