Reparasjon med vann på trevirke – Tips 4

Dagens valg av verktøy er STRYKEJERN! Ja hva kan en snekker bruke strykejern til? Sidestykkene på skyvedørsgarderoben på soverommet vårt er laget av ubehandlede hobbyplater av limtre. Disse er skrudd rett i veggen. Garderoben ble laget for ca to år siden. Innmaten består av hyllesystem kjøpt på Biltema, 24 stk trådkurver (6 sett á 4 kurver) og laminerte sponplater (også hobbyplater) til faste hyller. Innmaten ble ferdigstilt og tatt i bruk. Så skulle jeg male sidestykkene, tapetsere eller male selve skyvedørene og gjøre generelt ferdig finishen, litt senere.. Var ikke meningen å vente så lenge da..men nå skjer det altså, så jeg tilgir meg selv!

Mer om behandling av skyvedørene i et annet innlegg. Her skal jeg fortelle om hvordan jeg reparerte en skade i sidestykkene. Jeg må ha kommet borti trevirket med noe og laget en skade (små bulker) et par (4) plasser. Når man feks mister en gjenstand med skarpe kanter ned i parketten, eller slik som har skjedd hos meg nå hvor jeg kom bort i hobbyplaten med noe jeg skulle sette inni skapet, blir fibrene i trevirket trykket sammen slik at det blir sår/bulk/skade. Hvis du da tar vann oppi dette såret så svulmer trevirket opp igjen. Det er i prinsippet dette som skjer under denne typen reparasjon. Det vil variere hvor mye mindre skaden blir etter en slik behandling. I beste fall blir merkene helt borte. Kanskje skaden blir litt mindre og vises dermed litt mindre. Det er forskjell på en bulk og et sår. En bulk vil lettere rettes ut, mens et sår er mer en uopprettelig skade hvor fibrene i treet har fått rift, men skaden kan dog minskes.

Jeg henter strykejernet og setter det på full varme, dampfunksjon og alles. Man kan i grunn bare la det dryppe litt vann på materialet og se om ikke det skjer noe de neste timene, eller så kan man gi full gass og få effekt på sekunder. Jeg fukter godt en håndduk og legger den over såret. Deretter legger jeg strykejernet oppå håndduken. Og siden strykejernet mitt har god dampfunksjon vil jernet trykke varme og damp fra både håndduken og strykejernet, inn i såret på trevirket, og trevirket svulmer opp.

I beste fall svulmer trevirket helt opp og bulken forsvinner. 2 av 4 skader her var veldig små og de forsvant helt. De andre 2 skadene var litt større så man kan lett se forskjell på før og etter. På skade 1 (se bilde Før 1 og Etter 1) kan man så vidt se antydning til skaden etter endt reparasjon. Nå har jeg også malt over den, og den er nå helt usynlig. Skade 2 ble minst 50-60% mindre. Der var det mer skade type rift i trevirket, så det lar seg ikke reparere 100% med kun denne metoden. Men jeg er veldig fornøyd!

Hvis skaden er et åpent sår (og ikke en bulk) på et gulv, ei bordplate eller en annen plass som utsettes en del for vann, fukt eller skitt bør skaden forsegles for å unngå en forverring. Da fins det ulike typer stoffer på markedet som er egnet til ulike formål. Feks en type voks som stivner til gulvet, lakkprodukter og mange andre ting. Bare hør på byggevareforretningen hva de anbefaler.

2 Responses to “Reparasjon med vann på trevirke – Tips 4”

Author's gravatar

Mange takk for tips! Jeg har selv mange ganger prøvd å dryppe vann på, men dette høres enda mer effektivt ut. ?
Har du råd mot vannskjolder i trevirke også? F.eks fuktringer etter glass eller andre skjolder som skyldes fukt..

Author's gravatar

Hei Kristin, ja det blir veldig effektivt med varmen. Da åpner trevirket seg bedre og tar til seg vannet. Damp =?
Har du prøvd å vaske hele misfargede flaten med våt klut? Evt vri kluten opp i såpevann, grønnsåpeblanding feks? Noen ganger hjelper det å gjøre hele flaten våt med å tørke over den med våt klut til misfarginger/vannflekker forsvinner. Kommer blant annet an på type tre, eller om det er behandlet med noe m.m.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *