Reparasjon skapdører – Tips 2

Hjørneskapsdøra var sprukket og var kun spørsmål om tid før den knakk av. Flaks at ikke ungene har svinget seg i døra. Kaste og bestille ny? Hallo!, hvorfor i all verden?! ?

Det fins nok flere måter å reparere en slik skade på. Dette er én av de. Når det gjelder hvilken type skruer man kan bruke er det ikke én eksakt fasit. Det fins nok en optimal skrue, men trenger du kun to skruer og du har litt annerledes skruer så er det dumt å måtte kjøpe en hel pakke med skruer. Hadde dette vært et utemøbel måtte jeg ta hensyn til vær og vind og måtte valgt galvaniserte/rustfrie skruer. Det er ikke tilfelle her da døra blir ikke utsatt for vann, mye fukt eller store temperaturforskjeller. Jeg bør derimot passe på at skruen ikke er for tykk slik at døra sprekker/klyves. Hengselen har hull til skruene så skruen bør passe inni disse (du kan bore opp hullet, men det er ingen vits. Kun hvis du ikke har tynne nok skruer og trenger å utvide hullet litt kan du bore opp hullet). Det er forresten forskjell på en treskru og en maskinskru. Er du usikker, google «treskru vs maskinskru» og se bilder som dukker opp. Da skjønner du. Lengden er kanskje det viktigste. Skruen skal holde sammen delene som er sprukket ifra hverandre. Den bør derfor nå et godt stykke inni den andre delen, i dette tilfelle er det passe langt med 1,5-2 cm. Kan godt være lenger, men helst ikke kortere enn 1-1,5 cm.

Jeg hentet frem den fabelaktige samlingen min av overskuddsting, og fant skruer som ble brukt til å skru fast ferdigmalte mdf-veggplater i stua. Hvem har ikke en slik samling av skruer, spiker og all slags forskjellig potensielt nyttige ting?! ? Og det føles så deilig når man finner akkurat det man trenger fra den «kjekt å ta vare på»-samlingen.

Trelim er ikke absolutt nødvendig å bruke på sånne reparasjoner, men vil du at den skal vare så er det lurt å bruke lim. Limet avlaster skruene betraktelig og sammen (lim+skruer) fordeler elementene belastningen.

Ang boring i trevirket før skruing; i noen tilfeller trenger du ikke å bore. Men materialet er både tynt og tørt/sprøtt (tørt tre sprekker lettere med årene). Presser du en tykk skru inni materialet er det ganske høy risiko for at treet sprekker. I mitt tilfelle her var det skru i hullet fra før av, dog mye kortere, og jeg kunne nok trygt ha droppet boringen. Men etter en kjapp risikoanalyse bestemte jeg meg for at det var så fort gjort og enkelt å bore, så jeg prioriterte det. NB! Hvilken størrelse bor skal du bruke?! Bruk like stor bor som «stammen» på skruen. Velger du for tykk bor vil skruen ikke få tak i trevirket og gjør dermed ingen nytte.

Skru inn skruene til delene er helt trukket til hverandre og limet tyter ut. Ikke skru mer enn det, fordi da risikerer du at skruen «raserer» hullet innvendig og skruen får ikke nok tak i materialet. Skjer det så fins det måter å ordne det også, men det får dere bare spør meg om dersom det er av interesse. Tørk bort overflatisk lim med fuktig klut. La limet få tørke i 4-5 timer. Kommer an på type lim og noen ganger også størrelsen på reparasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *